Sommersolverv på russisk

Først av alt; en stor takk til Svetlojar! En fantastisk mann i et fantastisk land. Ikke hadde vi drømt om at vi skulle få egen reiseleder, guide og tolk som fulgte oss hele veien. Vi takker, og skylder deg mange tjenester som takk for denne uken.

Programmet var som følger:

Tirsdag: ankomst og buss til Svetlojars leilighet. Her fikk vi hjemmelaget borsj som er utrolig godt.
Utsikt fra Svetlojars leilighet

Onsdag: Båttur på Moskvaelven, Kreml og Den Røde plass, samt Kristus Frelsers kirkenatedral. Båtturen på moskvaelven var nok høydepunktet på dagen siden jeg hadde sett Kreml sist gang jeg var i Moskva. Katredraler er også alltid spennende, og særlig når det er snakk om en katedral som rett og slett ikke var der sist jeg var i Moskva (denne ble bygget i 1997). Men den var ikke noe mindre inponerende av den grunn, flott og stemningsfull.
Kristus Frelses Katedral

Torsdag: Tolstoj-museet, Borodinopanoramaet, og krigsmuseet. Tolstoj-museet var desverre ganske kjedelig slik forfatter-museer ofte er, men det var nå moro å ha vært der lell. Borodinopanoramaet var fantastisk! Et maleri på snertne 15×115 m(!) som strekker seg 360 grader rundt deg, og som er bygget inn med et diorama som gjorde at man fikk et vanvittig dybdesyn og virkelig følte at det var slik det så ut der i 1812. Krigsmuseet var pompøst og flott slik krigsmuseer skal være.
Kristin og Siv forran Tolstojs hus

Fredag: Besøkte Svetlojars kontor på den Norsk-Russiske videregående skolen i Moskva, og etter det var det avreise mot Malojaroslavets hvor midtsommerfeiringen skulle holdes. Dette var en god (og varm) reise fra Moskva, og det var moro å få en følelse av å ha sett mer enn bare Moskva by.

Lørdag: Midtsommerfeiring. Купалa er det største jeg noen gang har opplevd som hedning, vi snakker om over 500 mennesker som står i ring rundt veet, en seremoni som holdes av 9 goder og gydjer, og et bål som er over 20 meter høyt. Det er egentlig vanskelig å finne ord som er dekkende for den opplevelsen. Ringdansen strakk seg over hele åkeren og var minst halvannen kilometer lang. Det må bare oppleves!
Veet til Jarga

Søndag: Hjemreise fra Купалa. På programmet sto det «fritid», så Siv og jeg reiste ut på egenhånd for å forsøke og finne en geocash. Men uten gps, i mørke og regn, og med dårlig kart måtte vi gi opp det forsøket. Det begynte å bli ganske sent på kvelden, og vi var rimelig slitne etter turen også. Vi får dra tilbake for å finne den en annen gang.
Hjemreisen på toget foregikk mer eller mindre sovende

Mandag: Ismailovo-markedet ble besøkt, det er jo nærmest obligatorisk for turister. Men vi var på helt feil tid, og det var ganske regntungt når vi var der så det var nesten ingen boder som var åpne. Jeg fikk kjøpt meg et flott drikkerhorn, og Siv fikk tak i en matrosjka som hun hadde mast om. Etter det ble det en lang gåtur i den Sosial-Økonomiske parken hvor vi blant annet gikk på visning for russiske husbyggesett, fikk sett samme flytypen som vi skulle fly hjem på museum, mange fantastiske paviljonger som var satt opp i sovjettiden. Og så handlet vi masse mjød og kjørte pariserhjul..
Pariserhjul i Moskva

Tirsdag: Opp kl 0500 russisk tid (0300 norsk(!)) for å rekke flyet. Drosje som ligger i 140-160 km/t bortover motorveien, div sikkerhetskontroller og så er vi hjemme igjen. Fra 40 grader i Moskva, til 19 grader og regn når vi landet i Norge. Hurra.

Her er noen nøkkelord som har utpreget seg i forbindelse med denne turen:

Varme: Kanskje det viktigste og mest dekkende ordet for denne turen. Sist jeg var i russland var det -34 grader ute, denne gangen var det +40 i skyggen! Det vil si, om man fant noen skygge. Russland er flatt, og vi befant oss mer eller mindre mitt ute på en åker.

Mygg: Stor, vill, og hissig. Flokket seg i klaser rundt den lille skyggen som måtte finnes slik at denne ble ubeboelig for mennesker. Heldigvis har russerne noe tjernobylmikstur de kaller myggspray, som bokstavlig talt for myggen til å snu i luften når de er nærmere enn 10 cm. Bakdelen er at huden føles som om den etses bort. Jeg er ikke sikker på om jeg hadde fått beholde den om vi hadde blitt stoppet i tollen, det var sterke saker.

Kvass: En drikk som kan minne om mild vørterøl, selges på alle gatehjørner og drikkes i store mengder. Denne drikken har sin egen festival i Moskva, og små tanker om å få med seg denne festivalen neste år har begynt å dukke opp i hodene våre.

Dill: Sommer i Russland er dill. På alt. Og i store mengder. Man får gjerne en hel bundt på maten. Godt, men man blir kanskje noe lei etter hvert.

Plastposer: Russiske plastposer kan egentlig ikke brukes til så mye, kanskje til å ha over hodet når det regner men i hvert fall ikke til å ha matvarer i. Ta med poser fra Norge!

Veier: Etter å ha opplevd russiske veier på bygda, skal jeg aldri mer si noen stygt om norske veimyndigheter. Norske krøtterstier fortoner seg som motorveier i forhold.

Bilkjøring: Er i russland definert som en ekstremsport. Drosjen vi kjørte til flyplassen hold en hastighet som varierte mellom 140-160 km/t, sikk sakk mellom filer og lastebiler. Kolidere man (noe vi var vitner til) så bare kjører man videre om bilen funker, sjekke om noen er skadet eller slikt er noe man ikke bryr seg så mye om.

Sikkerhetskontroller: Om du trodde Gardermoen var et trygt sted, så skal du prøve Sheremetyevo-2! Først gjennomlysning og metalldetektor for å komme inn i bygget, så gjennomlysning og metalldetektor for å komme til insjekk, så pass og metalldetektor for å komme inn i terminalen, deretter metalldetektor og gjennomlysning for å komme til ny passkontroll. Og så kunne vi finne gaten vår..

juni 28, 2006 • Posted in: eBlog

One Response to “Sommersolverv på russisk”

  1. Marat - juni 29th, 2006

    Hello Erik!
    Photos are availible now at
    http://127-creative.ru/tmp/gallery-kupala/

Leave a Reply