Og slik gikk ferien..

Joda, ferien gikk veldig bra den. 3 uker i flott vær på sørlandet, kunne ikke ha hatt det bedre. Bortsett fra løpedelen da, den fikk seg selvfølgelig en smell. Det vil si de første halvannen ukene gikk bra, og jeg fikk løpt etter planen og vel så det. Noen dager ble det faktisk noen ekstra kilometer bare fordi det passet seg slik med rundene. Men så smalt det da, 1.6 km ute i en litt-raskere-enn-vanlig tur sa det bang i høyreleggen, med en intens skjærende smerte dypt inne i muskelen. Slukøret måtte jeg bare tusle sakte hjemover, og de påfølgende dagene stoppet alle forsøk på å løpe etter 10 meter. Etter hva jeg har klart å lese meg frem til er det snakk om avrevne muskelfibre. En alvorlig skade med lang tilhelingstid, så jeg er oppriktig bekymret for maratondebuten min. Men til alt hell virker det som om ikke skaden er veldig stor, kun noen få fibre (calf straingt grade II), men det kan ta lang nok til å bli kvitt det. Så fremover blir det for det meste sykling på meg, noe jeg sliter litt med i forhold til å holde tempo og puls oppe.

På kondis.no sitt forum ble jeg tipset om en artikkel som har en oppskrift på hvordan man skal forholde seg til dette, og jeg tror jeg skal følge samme programmet ganske slavisk. Det går ut på at man begynner med gåturer hvor man løper noe, og så kjører intervaller mellom å gå og å løpe rolig. Ved minste smerterier må man bare gi seg og gå tilbake for å forsøke på nytt senere. I tillegg bør man tøye muskelen for å sørge for at den er maksimalt fleksibel når man skal løpe igjen.

En forklaring på dette er at det er blodårene som ikke holder følge med løpeintensiteten, og man for en slags «legginfarkt», med muskelfibre som nekrotiserer som følge. Disse musklene lager igjen arrvev som er stivere og mindre fleksibelt enn vanlige muskelfibre, og dermed gjør at de er med utsatt for denne skaden igjen. Forebygges altså med massasje og uttøying.

juli 26, 2010 • Posted in: løping, skader

Leave a Reply